Folytatjuk sorozatunkat, néhány érdekesség a decemberi kínálatról:
Kelkáposzta: jól viseli a hideget és könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, de nem savanyítható. Sok benne a fehérje, magas az A-, a B1-, a B2-, a C-, az E-vitamin és a vas-, a kalcium-, a kálium-, a magnéziumtartalma.
A külső, sötétzöld leveleket szedjük le és a belső, zsengébbeket használjuk fel. Fogyókúrához ideális, laktató, de alacsony az energiaértéke. Immunerősítő, gyulladásgátló, hozzájárul a csontok egészségéhez. Régen olaszkáposzta néven ismerték, hiszen Savoya környékéről származik eredetileg.
Karfiol: energiaszegény, ezért cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak ideális. Rost és C-vitamintartalma jelentős.
Tulajdonképpen a növény húsos virágzatát, a rózsáit fogyasztjuk, csak a múlt század elején jelent meg az asztalokon. A vöröskáposzta antocián nevű vegyületét felhasználva kék színű karfiolt is nemesítettek.
Paradicsom: Rokona a padlizsánnak és a burgonyának is. Peruból származik, de Mexikóban kezdték termeszteni. A XVII. században úgy tartották, hogy bódulatot okoz, ezért a „szerelem almája” néven emlegették. Magyarországon a XIX. században inkább a gazdag családok asztalára került rendszeresen. Magas a C-vitamin és a kálium-, a magnézium- és a kalcium- tartalma. Antioxidáns hatású.