A forralt bor
A szegfűszegnek vonzó illata, antibakteriális hatása van, és javítja az emésztést. Gyógyhatását már a régi kínaiak is ismerték.
Ne felejtsük el, hogy egy igazi kalóriabombát iszogatunk, egy nagy bögrében akár 200 kalóriányit is. Az alkoholtartalma 7-10%, attól függően, hogy milyen sokáig forralják. Gyorsabban szívódik fel a cukornak köszönhetően és egy negyed literben lévő 20gr tiszta alkoholt egy átlagos (kb. 80 kg testsúlyú) férfi 2.5 óra alatt bont le, míg egy nőnek (kb. 60 kg) ehhez három órára van szüksége.
Szerencsére sok helyen kínálnak más alternatívát is: forró fűszeres teát, vagy gyümölcsléből készült puncsot. Otthon is készíthetünk hasonlót, nagy sikere lesz a gyerkőcök körében (is):
vízben forraljuk fel a szokásos fűszereket (fahéj, kardamom, szegfűszeg, esetleg ánizs és vanília), hogy kiadják az aromájukat. Ehhez a fűszeres vízhez öntsünk ízlés szerint narancs- és szőlőlevet. Ezt már ne forraljuk fel, inkább melegítsük a kívánt hőmérsékletre. Természetesen a tasakos fűszerkeveréket is használhatjuk.
Piactér Patika - A gyógyszerellátó gyógyszertár