Az emelkedett koleszterin, és triglicerid szint valójában egy komplex anyagcserezavar tünete, amelyet általában a metabolikus szindrómával, az elhízással (zsigeri zsírok), a csökkent glükóz toleranciával lehet jellemezni. A kór (szív és érbetegségek) okozója valójában nem is a koleszterin maga, hanem az e mögött meghúzódó anyagcserezavar, a szervezet fokozott gyulladásra való hajlama, melyen életmód és étrend változtatással lehet segíteni.
Koleszterinszintet növelő élelmiszerek:
Kemény margarinok és főzőzsírok, amelyek sok transz zsírsavat tartalmaznak.
Zsíros húsok és húskészítmények (pástétom, szalámi, hamburger, szalonna stb.)
Kekszek, torták, cukrászsütemények és csokoládék.
Az összes gyorsan felszívódó szénhidrátot (cukrot, keményítőt) tartalmazó étel.
Zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, vaj stb.)
Koleszterinszintet csökkentő élelmiszerek:
Friss gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack, füge, citrusfélék, stb.)
Omega zsírsav tartalmú élelmiszerek (lenolaj, repceolaj, olívaolaj, halak)
Zabpehely, zabkorpa.
Zöldségfélék (cukorborsó, kukorica, hagyma, fokhagyma, bab)
Piactér Patika - A gyógyszerellátó gyógyszertár
Betaloc ZOK